Selskabers beskatning af udbytte fra udenlandske selskaber

I skatteinformation, august 2021 redegjorde vi for det såkaldte udbyttebegreb, det vil sige spørgsmålet om, hvornår der skatteretligt er tale om udbytte. Vi vil i denne og næste udgave af Skatteinformation komme nærmere ind på, hvordan udbytte beskattes. Først danske selskabers beskatning af udbytte fra selskaber i udlandet.  

Faktorer, der afgør beskatningen

Selskabers beskatning af udbytte afhænger af flere forskellige forhold, herunder:

  • Ejerandelen i det udloddende selskab.
  • Børsnoterede eller unoterede aktier.
  • Det udbytteudloddende selskabs skattemæssige hjemsted. 

Ejerandel under 10 %

Udbytte modtaget fra selskaber, hvor det danske selskab ejer under 10 %, er skattepligtigt. Skattens størrelse afhænger af, om aktierne i det udbytteudloddende selskab er noterede eller unoterede. 

Hvis aktierne er optaget til handel på et reguleret marked eller en multilateral handelsfacilitet, omtales disse som noterede, hvorimod alle andre aktier omtales som unoterede. 

På Skattestyrelsens hjemmeside findes en udtømmende liste over regulerede markeder både indenfor og udenfor EU/EØS. 

Børsnoterede aktier

Når ejerandelen i det noterede selskab udgør mindre end 10 %, beskattes udbyttet med 22 %.  


Et dansk selskab, A ApS, ejer 0,02 % af aktierne i et selskab der er optaget til handel på NASDAQ OSLO ASA. Idet NASDAQ OSLO ASA anses for at være et reguleret marked, skal udbyttet til A ApS beskattes med 22 %.


 


A ApS ejer 3 % af aktierne i et selskab, der er optaget til handel på NASDAQ First North Sweden. Da NASDAQ First North Sweden anses for en multilateral handelsfacilitet, beskattes A ApS af dette udbytte med 22 %.


Unoterede aktier

Når det danske selskab ejer mindre end 10 % af aktierne i et selskab, der er unoteret, bliver udbyttet af disse aktier beskattet med 15,4 %. Kun 70 % af det modtagne udbytte selvangives og beskattes med 22 %, hvilket giver den anførte skat på 15,4 %. 


A ApS ejer 9 % af et unoteret selskab hjemmehørende i Italien. A ApS skal beskattes med 15,4 % af et udbytte fra det italienske selskab.

Den danske skat nedsættes med betalt skat af udbyttet i Italien, dog maksimalt en nedsættelse med 15 %, da det er den skat, som Italien må beskatte udbyttet med efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten.  


Ejerandel på 10-50 %

Udbytte fra selskaber, hvor det modtagende danske selskab ejer mindst 10 % og maksimalt 50 %, er som altovervejende hovedregel skattefrit. I disse tilfælde anses aktierne for at være skattefri datterselskabsaktier. 

Skattefriheden forudsætter, at følgende tre betingelser alle er opfyldt:

  • Det udbyttegivende selskab er skattepligtigt uden fritagelse i det land, hvor det er hjemmehørende.
  • Der er indgået en aftale om udveksling af oplysninger mellem Danmark og det pågældende land.
  • Det udbytteudloddende selskab har ikke fradrag for udlodningen. 

Hvis én af ovenstående betingelser ikke er opfyldt, beskattes et udbytte med 22 %.  


A ApS ejer 49 % af aktierne i et selskab, der er hjemmehørende i Tyskland. Udbyttet er skattefrit for A ApS, da selskabet er selskabsskattepligtigt til Tyskland, der er indgået en aftale om udveksling af oplysninger (dobbeltbeskatningsoverenskomst), og det tyske selskab ikke har fradrag for udbytteudlodningen.


  


A ApS ejer 49 % af aktierne i et selskab, der er hjemmehørende på Jersey. Selskabet er ikke selskabsskattepligtig på Jersey, hvorfor A ApS vil være skattepligtig af udbytte. Den danske skat udgør 22 %.


Betingelsen om udveksling af oplysninger er og bliver mindre relevant i takt med, at Danmark indgår aftaler med alle de lande, der ikke allerede er indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst med. 

Ejerandel over 50 %

Når det danske selskab ejer mere end 50 % af aktierne i det udenlandske selskab, eller kontrollerer det udenlandske selskab, er udbytte af sådanne aktier som altovervejende hovedregel skattefri. Der er tale om såkaldte koncernselskabsaktier. 

Skattefriheden forudsætter, at det udbytteudloddende selskab ikke har fradrag for udlodningen. Hvis denne betingelse ikke er opfyldt, beskattes udbyttet med 22 %. 


A ApS ejer 51 % af et selskab, der er hjemmehørende på Jersey. A ApS er ikke skattepligtig af udbytte fra Jersey-selskabet, idet A ApS ejer mere end 50 % af aktierne. Skattefriheden forudsætter dog, at Jersey-selskabet ikke har fradrag for udbytteudlodningen.


Hvis indkomsten i selskabet på Jersey i overvejende grad består af finansielle indtægter, er der en risiko for, at det danske selskab, der kontrollerer selskabet på Jersey, skal medregne indkomsten i datterselskabet ved den danske indkomstopgørelse. Dette skyldes reglerne om CFC-beskatning, der også omtales som tvungen international sambeskatning. 

 

Udenlandsk skat af udbytte

Hvorvidt et udbytte kan beskattes i kildelandet, hvilket vil sige i det land, hvor selskabet skattemæssigt er hjemmehørende, afhænger dels af interne regler dels af eventuelle dobbeltbeskatningsaftaler. 


A ApS ejer 10 % af et selskab, der er hjemmehørende i Belgien. Udbyttet er skattefrit efter såvel interne danske regler, dobbeltbeskatningsaftalen som EU-reglerne.

Hvis der opkræves kildeskat i Belgien, kan denne skat tilbagesøges i Belgien.


 Såfremt udbyttet kan beskattes i udlandet og tillige er skattepligtigt i Danmark, opstår der dobbeltbeskatning, som enten skal håndteres efter interne danske regler eller efter en dobbeltbeskatningsaftale. I disse tilfælde kan der blive tale om at give lempelse i den danske skat for skat betalt i udlandet. 

Spørgsmålet om lempelse kan opstå i flere situationer:

  • Udbyttet er skattefrit i Danmark.
  • Udbyttet er skattepligtigt i Danmark, og der er indgået en dobbeltbeskatningsaftale med det land, hvor det udbytteudloddende selskab er hjemmehørende.
  • Udbyttet er skattepligtigt i Danmark, og der er ikke indgået en dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og det land, hvor det udbytteudloddende selskab er hjemmehørende. 

 

UDBYTTET ER SKATTEFRIT I DANMARK

A ApS ejer 10 % af kapitalen i et selskab, der er hjemmehørende i USA – udbyttet er skattefrit efter interne danske regler. Efter dobbeltbeskatningsaftalen med USA, kan USA opkræve en skat på 5 %.

Der er indeholdt 15 % i kildeskat i USA. De 10 % kan tilbagesøges i USA. Der kan ikke opnås nedsættelse af den danske skat med den i USA betalte skat på 5 %.

 

Når et udenlandsk udbytte er skattefrit i Danmark, kan den danske skat aldrig nedsættes med betalt skat i udlandet. Der sker ingen dobbeltbeskatning. 

Udbyttet er skattepligtigt i Danmark

Når et udbytte fra et udenlandsk selskab er skattepligtigt for det modtagende danske selskab, kan der gives lempelse for skat betalt i udlandet. Lempelsen kan ikke overstige den danske skat af udbyttet, og lempelsen kan maksimalt ske med den skat, som det pågældende land kan opkræve i henhold til en dobbeltbeskatningsaftale. 


A ApS modtager udbytte fra et tysk selskab, hvor A ApS ejer 9 % af den samlede aktiekapital. Det tyske selskab er unoteret, hvorfor A ApS skal betale en skat på 15,4 % af det udloddede udbytte.

Da Danmark har indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst, der giver Tyskland ret til at beskatte udbyttet med 15 %, skal den danske skat lempes (nedsættes) med den tyske skat. I dette tilfælde vil der ske nedsættelse med den i Tyskland betalte skat, dog maksimalt en skat svarende til 15 % af det modtagne udbytte.


Modtager det danske selskab et skattepligtigt udbytte fra et selskab, der skattemæssigt er hjemmehørende i eksempelvis Frankrig og Spanien, som Danmark pt. ikke har nogen dobbeltbeskatningsoverenskomst med, anvendes de interne danske regler til at lempe for en eventuel dobbeltbeskatning. Det betyder, at den skat, der kan beregnes (15,4 % eller 22 %) af udbyttet i Danmark, nedsættes med betalt skat i Spanien eller Frankrig. 

Tilbagesøgning af kildeskatter

Hvis et dansk selskab har en større portefølje af eksempelvis udenlandske børsnoterede aktier, vil omkostningerne til rådgivere ved at tilbagesøge for meget betalt udbytteskat i udlandet ofte overstige det beløb, der kan tilbagesøges. I disse tilfælde, vil den udenlandske kildeskat være en ekstra udgift, som selskabet ikke kan fratrække. Dette forhold bør overvejes, før et selskab investerer i udenlandske aktier.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev