Momsfritagelse ved rådgivers levering af corporate finance-ydelser

Når en advokat, revisor mv. rådgiver ved køb eller salg af selskaber samt andre corporate finance-ydelser, skal der som udgangspunkt afregnes udgående moms af honoraret.

Specielt ved salg af selskaber giver dette anledning til en momsmæssig udfordring, idet moms af omkostninger relateret til salg af selskaber i praksis ikke berettiger til momsfradrag hos sælgeren. Køberen af et selskab kan ligeledes være afskåret fra momsfradragsret. Det er derfor relevant at overveje, om honoraret ved køb/salg af selskaber kan være fritaget for moms. 

Momsfritagne transaktioner

Ifølge momslovens § 13, stk. 1, nr. 11, litra e momsfritages visse transaktioner i forbindelse med værdipapirer, herunder eksempelvis:

  • Corporate finance-ydelser, hvis opdragsgiveren har til hensigt at levere eller aftage en momsfritaget finansiel ydelse, og hvis den virksomhed, der leverer corporate finance-ydelserne, har bemyndigelse til på opdragsgiverens vegne helt eller delvist at fastlægge aftalevilkårene i forbindelse med transaktionen eller på nærmere aftalte vilkår har fuldmagt til på opdragsgiverens vegne at indgå aftale om en fritaget finansiel transaktion.
  • En tjenesteyders assistance ved køb eller salg af værdi- papirer. Det er en betingelse, at tjenesteyderen enten:
  1. har bemyndigelse til på købers, sælgers eller evt. begges vegne helt eller delvist at fastlægge aftalevilkårene i forbindelse med transaktionen, eller
  2. har fuldmagt til på nærmere aftalte vilkår at indgå aftale om en fritaget finansiel transaktion på købers eller sælgers vegne. 

Corporate finance-ydelser

Ved corporate finance-ydelser forstås bistand, som ydes med henblik på eller i forbindelse med børsintroduktioner, aktieemissioner, udstedelse af konvertible obligationer mv., større sekundære aktieplaceringer via regulerede markeder, formidling af fusioner og virksomhedsovertagelse og anden finansiel bistand i relation til ovennævnte områder. 

Landsskatteretten har således fundet, at ydelser leveret af en større revisionsvirksomhed i henhold til en standard corporate finance-kontrakt efter en samlet vurdering måtte anses for momsfritaget. Leveringen af ydelserne måtte anses for at have til formål, at der skulle indgås en aftale mellem en køber og en sælger om salg af et selskab, uden at leverandøren af corporate finance-ydelserne (revisionsvirksomheden) herved havde en selvstændig interesse i aftalens indhold. Revisionsvirksomheden måtte samtidig anses for at have fuldmagt til at forhandle selvstændigt på sælgerens vegne, idet man skulle identificere og indlede forhandlinger med potentielle købere, hvilket skulle munde ud i et aftaleudkast. Det forhold, at revisionsvirksomheden efter kontrakten også skulle forelægge aftaleudkastet for sælgeren til endelig godkendelse, fratog ikke opdraget sin selvstændige karakter. 

Rådgivning ved salg af selskaber

For at opnå momsfritagelse ved levering af rådgivningsydelser i forbindelse med salg af et selskab skal den pågældende rådgiver have mandat til at forhandle selvstændigt på sælgerens vegne og fastlægge aftalevilkårene. 

I 2020 har Skatterådet offentliggjort to bindende svar vedrørende momsfritagelse for advokatrådgivning i forbindelse med salg af selskaber. I begge sager nåede Skatterådet frem til, at advokathonorarerne var momspligtige. 

Fælles for de to sager var, at advokaterne blandt andet bistod med følgende:

  • Indledende møder med klienterne
  • Etablering og afvikling af et virtuelt datarum
  • Deltagelse i forhandlingsmøder med klienterne m.fl.
  • Udarbejdelse af dokumenter
  • Forhandling af transaktionsdokumenter med klienterne, klienternes virksomhedsmægler, køber og købers juridiske rådgiver
  • Forberedelse og deltagelse i underskrivelsesprocessen
  • Varetagelse af diverse post-closing forhold. 

Skatterådet lagde i sine afgørelser vægt på, at det ikke var nærmere beskrevet i den enkelte advokats sagsfremstilling, at advokaten havde haft bemyndigelse til på sælgers, købers eller eventuelt begges vegne helt eller delvist at fastlægge aftalevilkår i forbindelse med transaktionen. 

Skatterådet lagde endvidere vægt på, at det ikke fremgik af opdragsbrev eller af anden aftale, at advokaten havde haft fuldmagt til på nærmere aftalte vilkår at indgå aftale om transaktionen på sælgers eller købers vegne. Det fremgik ganske vist, at advokaten skulle forestå forhandling af transaktionsdokumenter med sælger, sælgers virksomhedsmægler, køber og købers juridiske rådgiver, men ikke at advokaten havde bemyndigelse til at fastlægge vilkår på vegne af klienten.

Skatterådet vurderede derfor, at advokaterne ikke havde en selvstændig kompetence til at fastlægge aftalevilkår eller indgå aftale om transaktionen, idet sælgerne deltog i forhandlingsmøderne. Endvidere kom Skatterådet i den ene sag også frem til, at da sælger også havde en mægler tilknyttet salget, så havde advokaten efter Skatterådets opfattelse alene leveret almindelige momspligtige advokatydelser. 

I en afgørelse fra 2022 fastslog Skatterådet igen, at der ikke var momsfritagelse for rådgivning i forbindelse med salg af selskaber. Det fremgik af sagen, at en advokats ydelser i forbindelse med salg af selskaber kun kan anses for at være omfattet af momsfritagelsen, hvis advokaten efter en konkret vurdering kan anses for formidler af momsfrie transaktioner vedrørende værdipapirer. Skatterådet konkluderer konkret i afgørelsen, at “ud fra de fremlagte oplysninger kan advokaten ikke anses for at have formidlet salget af selskaberne. Det var således ikke advokatens ydelser, der har ført til salget af selskaberne.” 

Skatterådet konkluderede, at der var tale om sædvanlige advokatydelser, der bestod i at udfylde/supplere det allerede aftalte gennem formulering af visse konkrete aftalevilkår i forbindelse med udfærdigelse af transaktionsdokumenter i form af overdragelsesaftaler. 

Kravet er et klart mandat til selvstændig forhandling

Det er på baggrund af de nævnte afgørelser meget vigtigt for at opnå momsfritagelse ved levering af rådgiverydelser ved salg af selskaber, at rådgiver har mandat til at forhandle selvstændigt på sælgerens vegne og fastlægge aftalevilkårene, samt at dette mandat meget klart fremgår af opdragsbrev, salærredegørelse, tidsudskrifter eller lignende. 

Hvis ikke betingelserne er opfyldt, er honoraret momspligtigt.

Samtidig skal man være opmærksom på, at en momsfritagelse medfører begrænsning af rådgivers momsfradrag og pligt til afregning af lønsumsafgift.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev