Når en dansk virksomhed sælger varer eller tjenesteydelser uden dansk moms til kunder i andre lande, skal værdienaf salget indberettes på momsangivelsen samt i de fleste tilfælde også til EU-salg uden moms. Der skal også foretages indberetning, når virksomheden køber varer eller tjenesteydelser i andre EU-lande med omvendt betalingspligt/reverse charge. Her skal både værdien af købet og den beregnede danske moms af købet indberettes på momsangivelsen.
Ved indberetning af handel over landegrænserne sondres der mellem handel med varer og handel med tjenesteydelser og handel mellem EU-lande og ikke EU-lande (tredjelande).
I det følgende redegøres der for de forskellige indberetninger på momsangivelsen.
Når der sælges varer uden moms med pligt til indberetning i ”Rubrik B-varer – Værdien af varesalg uden moms til andre EU-lande Indberettes til EU-salg uden moms” eller tjenesteydelser uden moms med pligt til indberetning i ”Rubrik B-ydelser – Værdien af visse ydelsessalg uden moms til andre EU-lande. Indberettes til EU-salg uden moms”, skal der samtidig ske indberetning til EU-salg uden moms (tidligere benævnt Listesystemet). Værdien af de samme salg af varer og tjenesteydelser skal således angives to forskellige steder.
EU-salg uden moms er et fælleseuropæisk momskontrolsystem, som har til formål at styrke myndighedernes kontrol af momssvig ved EU-handel. Virksomheder i alle EU-lande er forpligtet til at indberette deres salg af varer og tjenesteydelser inden for EU.
Danske virksomheders indberetning af køb fra andre EU-lande på momsangivelsen bør derfor stemme overens med indberetninger fra sælgerne til EU-salg uden moms. Desuden skal danske virksomheders indberetning af salg uden moms til andre EU-lande på momsangivelsen stemme overens med indberetning af salg til EU-salg uden moms.
En indberetning til EU-salg uden moms skal indeholde følgende:
Der skal som udgangspunkt ske månedsvis indberetning til EU-salg uden moms senest den 25. i den efterfølgende måned. Indberetning skal foretages elektronisk via Skattestyrelsens ”TastSelv Erhverv”.
Det er differencer mellem virksomhedernes indberetning af salg på momsangivelserne og til EU-salg uden moms, som Skattestyrelsen har øget fokus på.
Hvis Skattestyrelsen konstaterer differencer, anmodes virksomheden om at redegøre for differencerne. Hvis virksomheden ikke kan forklare differencerne, risikerer virksomheden at skulle betale moms af salget med 25 % af fakturaværdien.
Det er derfor vigtigt at have interne procedurer for korrekt opgørelse og indberetning af handel med varer og tjenesteydelser over landegrænserne.